Zenés dicsőítés a Paulus Házban

Egy hosszúnak tűnő hét utolsó, hosszúra nyúlt munkanapján érkeztem a Paulus Házba, kicsit erőtlenül, kicsit kedvetlenül, s felvillanyozva, mosolyogva távoztam onnan. Hogy lehet ez?

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." Mt.11:28-30

"Jöjjetek, örvendezzünk az ÚR előtt, ujjongjunk szabadító kősziklánk előtt! Menjünk eléje hálaadással, ujjongjunk előtte énekszóval!" Zsolt 95:1-2

"Énekeljétek az ő nevének dicsőségét; dicsőítsétek az ő dicséretét!" Zsolt 66:2

Vendégeink, egy csepeli gyülekezet zenészei voltak segítségünkre ebben, és tehetségük, odaadásuk, lelkesedésük meghozta gyümölcsét, felfrissülve, Isten jelenlétében feltöltődve távoztunk a dicsőítő alkalomról, s azt hiszem, rajtam kívül mások is úgy döntöttek, jövünk a következőre is. BZS.Karácsonyi Istentisztelet

"Köszönöm! Nagyon felemelő volt!" Ezt az üzenetet kaptam egy kedves diósdi hölgytől, aki a meghívásomra eljött Istentiszteletünkre.

Talán maga sem tudja, mi tetszett neki a legjobban a változatos elemekből. A prédikáció előtti flashmob, a tinikből és ifikből álló zenekar hihetetlenül színvonalas dicsőítése, a tinik szívdobogtató műsora a Biblia életeket és jellemet formáló hatásáról, ahol a magány szeretetté, a büszkeség alázattá, a szomorúság örömmé válik? Esetleg a kisebbekről szóló videó, ahol a Karácsony nagy kérdéseire válaszolnak nagy komolyan, mégis mosolyogva?

Végtelenül jó volt ismét vendégeket fogadni és megosztani velük a Karácsony igazi üzenetét: Jézus testében az embereket feltétel nélkül szerető Isten jött közel hozzánk, hogy megismerhessük, kapcsolatunk lehessen Vele, s megmentsen minket a bűn következményétől.


Kisház a város szélén

Sokan ismerik Pákhné Fekete Alexandrát, (Facebookon Szandra Szandra), aki sok-sok éve kitartóan gyűjti és továbbítja a Diósdon és környékén feleslegessé vált ruhákat, játékokat, háztartási eszközöket olyan helyekre, ahol azok nagy segítséget jelentenek sok nehéz körülmények között élő család számára. Ismerjük őt mi is, mert sokszor kisegítjük egymást, a mi kapcsolataink szintén vidékre, szükségben élő családoknak szállítanak.

Mivel Szandráék gyűjtőpontja egy ideje túltelítetté vált, megoldást kellett találni arra, hogy a felajánlott adományok alkalmasint ne az esőn ázva várakozzanak a további szállításra.

A Paulus lelkes férficsapata megtervezte, egyeztette a tulajdonosokkal, hogyan képzeli el a tároló bővítését, majd egy októberi napon csapatépítés gyanánt összejöttek, és megépítették a második tároló részt. Bár a néhány órás munka végül jóval több időt vett igénybe, és az ebédből estebéd lett, a csapat egy jó beszélgetéssel zárta a napot a Paulus Közösségi Házban.

A tároló elkészült, és ez nagyon sokat jelent mind az adakozóknak, mind azoknak, akihez az adományok érkeznek.


Tájékoztatásból barátság

Amikor a Hunyadi utcai toronyházakban kiragasztottam a feliratokat, hogy előre is elnézést kérünk a jövő heti ovistábor gyermekeinek játszótéri zajongása miatt, még nem sejtettem, milyen fontos volt, hogy abba a házba is tettem feliratot, amelyik messzebb van a játszótól – egyszerűen azért, mert eggyel többet nyomtattam.

Ennek köszönhetjük, hogy megismerhettünk még egy okos és cserfes kislányt, és tündéri kistesóját, akiknek anyukája egy órával a tábor kezdete előtt telefonált, hogy van-e még két hely, mert tegnap érkeztek haza, s látták ezt a feliratot. Mivel volt még két helyünk, ők is táncolhattak, énekelhettek, kézműveskedhedtek, és történeteket tanulhattak a Bibliából, a többi 25 kicsivel együtt. A tábor végén őket is meghatódva engedtük el egy évre, hogy növekedjenek, okosodjanak, és visszatérjenek hozzánk jövő nyáron. Bár arra is van esély, hogy találkozunk egy Paulus Diósd istentiszteleten, ahol a kicsikkel külön foglalkozunk-kézműveskedünk, hiszen Istenről és Jézusról nemcsak komolyan, prédikációból lehet tanulni, sőt! S ha szerencsések vagyunk, akkor az ovis vagy iskolai hittanfoglalkozásokon is tudjuk tovább szeretni egymást és tudunk majd tanulni egymástól.Ifitábor Diósjenőn

Egy résztvevő fiatal beszámolója:

Első nap a környéket fedeztük fel egy interaktív játékban, a többi napon kézműves programok is voltak: közös füzetet dekoráltunk, hipóval mintáztunk pólót, és egy rajzos foglalkozás is volt a Bibliával kapcsolatban. Minden reggel foglalkoztunk a Bibliával, egyénileg elolvashattuk az adott részeket és leírhattuk gondolatainkat egy füzetbe, esténként pedig közösen megbeszéltük. Az egyik forró napon lementünk a közeli Bánki-tóhoz, ahol a csapat rengeteget fürdött, illetve két vizibiciklivel szórakozhattunk a tavon. Máskor pedig felmentünk a Csóványos hegyre, ahol egy érzékenyebb rész is volt. Majd másnap hajnalban közösen felvittünk egy keresztet és megnéztük a napfelkeltét. A túra nemcsak fizikálisan, de mentálisan is megérintette a csapatot ( pozitív értelemben). Az ágyak kényelmesek voltak, a szálláshely pedig jól felszerelt és modern. Biztos vagyok benne, hogy a táborból mindenki haza tudott vinni valami hasznosat, és azon kívül még sok-sok jó élményt. :)

Paulus Bibliaiskola munkatársaknak

Hivatásos és önkéntes munkatársak kis csapata töltött együtt 3 napot a Biblia tanulmányozásával, sokat tanulva nemcsak Istenről, hanem egymásról is. A 11 igeszakasz alapos vizsgálata során nemcsak meglepő felfedezéseket tettünk az egyébként már ismert igerészekkel kapcsolatban, de örömmel fedeztük fel, hogy mások gondolatai is mennyire építőek, milyen sokkal tudunk mi is azonosulni. A kiválasztott igeszakaszok egyrészt személyes lelki fejlődésünket segítették, másrészt rávilágítottak arra is, milyen legyen az a közösség, melynek építésére elhívást kaptunk Istentől.

"Kérlek azért titeket, testvéreim, az Isten irgalmasságára, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda magatokat élő, szent, Istennek tetsző áldozatul, és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes." Rm 12:1Paulus Piknik


Pünkösd hétfőn tartottuk a Paulus Pikniket, ahová hivatalos volt mindenki, aki gyülekezeteink bármelyikéhez tartozónak vallja magát. Köszönet Diósd önkormányzatának, amiért térítésmentesen rendelkezésünkre bocsátotta a felső kőfejtő területét. Hálásak vagyunk Istennek a jó időért, a szép környezetért. Jó volt beszélgetni, játszani, mozogni, olykor hűsölni a sziklavájatok árnyékában. Ebédre egy jókora bogrács paprikás krumplit készítettünk, amiből szerencsére jutott néhány kiváncsi túrázónak is.Versenyt hirdettünk házi készítésű kenyér és sütemény kategóriában. Nem volt hiány finom falatokban, és mindenki részt vehetett a versenyművek értékelésében.

Egy táborban az ellenséggel-Heroes tábor

1984-ben egy Don nevű fiatalember az Amerikai Egyesült Államokban katonai főiskolán tanult. Ismerkedtek az ellenséggel, kapott egy fotót, amin egy bizonyos Magyar Népköztársaság katonai uniformisa volt megfigyelhető.

Ezekben az években egy János nevű diósdi fiatalember a határon szolgált, védte hazáját a imperialisták ellen.

2022-ben Don, és János, a Paulus Evangéliumi Közösség elöljárója segítőikkel a legteljesebb egyetértésben és szeretetben diósdi gyerekeket táboroztat.

A nemzetközi “csapat” leghőbb vágya, hogy a gyerekek megismerkedjenek Jézussal és hősies tettével – tudniillik hogy kereszthalált szenvedett azért, hogy az emberek bűnei ne álljanak közéjük és az igazságos Isten közé.

Szeretetük, mely körbevette a gyerekeket az angol- és Bibliaórák, a tánc és sport, az étkezések és éneklés alatt, nem más, mint annak a túlcsorduló szeretetnek és hálának a hatása, melyet a kereszténnyé lett emberek Isten iránt éreznek. Nem csoda hát, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt remekül érezték magukat, és könnyes szemmel vettek búcsút egymástól a következő nyárig.


Tavaszi Férfi Hétvége

A mai feszített tempóban egyre nehezebb valódi, mély kapcsolatokat kialakítani, ápolni, mélyíteni. Különösen igaz lehet ez a férfiakra, akik igyekeznek felelősséggel vinni vállukon az általuk vezetett család mindennapjait. Nagyon fontos, hogy időnként legyen tervezett pihenő, kikapcsolódás, feltöltődési lehetőség. Erre nagyszerű alkalom volt májusban a Paulusnál a tavaszi férfi hétvége. Fontos a környezet is, mert segít elvonatkoztatni a mindennapos mókuskeréktől. Ez alkalommal Diósjenőre mentünk, tanulmányoztuk a Biblia üzenetét, imádkoztunk kis csoportokban és egyénileg is. Nélkülözhetetlen része az ilyen alkalmaknak a fizikai kihívás, ami ez esetben egy túra volt a Csóványos hegycsúcshoz. Nagyszerű időjárás, jó társaság, és közös játék tették még jobbá a hétvégénket.

Mentünk a Forráshoz

Kinek vették már ki a manduláját? Ki tudja rávenni egy társát, hogy megtudakolja egy harmadik résztvevő életkorát? Ki milyen tevékenység közben érzi magát közel Istenhez? A másfél nap együttlét alatt választ kaptunk ezekre, és még sok más kérdésre is.

A Paulus Evangéliumi Közösség három gyülekezetének nőtagjai késő tavasszal meghívást kaptak egy beszélgetős, játékos, lelki töltekezős programra. A “Jöjj a Forráshoz” nevet viselő programon az előbbiek mellett kézműveskedésre és zenés tornára is volt időnk, miközben még jobban megismertük egymást, s a saját működésünket is keresztény nőként. Igazi lelki felüdülés volt!Hogyan töltöttük a Húsvétot, legnagyobb ünnepünket?

Jézus ébren töltötte az utolsó vacsorát követő, elfogatását megelőző éjszakát, imádkozva, készülve küldetésére, melyet önként vállalt ugyan, mégis, mivel emberként szenvedett, megrémítette, meggyötörte a tudat, hogy mi vár rá. (Atyám, ha akarod, vedd el tőlem ezt a poharat, mindazáltal ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied. Mt. 26:39)

Ez ihlette meg a Kiss házaspárt, annyit vállaltak ebből a szenvedésből, hogy csütörtök éjszaka virrasztottak ők is, imádkozva, Jézus áldozatáról elmélkedve, beszélgetve. Csatlakozott hozzájuk fél tucat fiatal, akik az egész éjszakát ott töltötték, de a gyülekezet tagjai közül is szép számban csatlakoztak az éjfél előtti órákban, néhányan hajnali 2-től, másvalaki 4-től, s együtt gyönyörködtek a naplementében.

Pénteken a nagyteremben berendezett imaállomások segítettek megeleveníteni a Húsvétkor történteket, a Gecsemáné-kerttől a Golgota hegyig, vasárnap hajnalban pedig körülbelül egy tucat tagunk Pogrányi Karcsival, a református lelkésszel énekelt dicsőítő dalokat, olvasott a Bibliából és imádkozott a gyorsan emelkedő napkorong alatt.

Vasárnap rendhagyó Istentiszteletünk volt: a tinik 15 percre azt játszották, hogy a jövőből érkező iskolásokként múzeumi látogatást tesznek az Istentiszteleten, kérdésekkel ostromolva tanárukat, kik ezek az emberek, miért vannak itt hangszerek, ki az a Jézus, most akkor meghalt, vagy él?

A kisgyerekek piros kis batyuban hozták a vétkeket jelképező köveket, s letették azokat a kereszthez, jelképéül annak, hogy bűneinktől mi is megszabadulhatunk, Jézus áldozatának következtében.

A feltámadásról és a királyságról szóló prédikáció után az ifik énekeltek, zongorán, hegedűn, gitáron kísérve magukat, gyönyörű, Jézust és az ő értünk hozott áldozatát dicsőítő dalokat. Tartalmas napok voltak.

Lelki séta a Húsvét körül

Van, aki pontosan tudja, miről szól a Húsvét, van, aki csak úgy körülbelül. Van, akinek könnyen megy az emlékezés, "évforduló tartás", van akinek kevésbé. Én közéjük tartozom, ezért nekem különösen nagy élmény volt a lelki séta a vizuálisan is sokatmondó imaállomásokkal. Hálás vagyok azoknak, akik ezt létrehozzák évről évre.

Győző, a "nemkapcsolatguru"

A párkapcsolatokról szóló ifit két szóval tudnám leírni: vicces és tanulságos. Noha a magunk módján, mindenen fennakadva és hülyéskedve, de belevetettük magunkat a témába.

Nagyon jó hangulatban telt az este, érdekes kérdéseket boncolgattunk, mindenki szóhoz jutott. Ahhoz képest, hogy Győző állítása szerint nem kapcsolatguru, remekül levezette a beszélgetést. Annak ellenére, hogy ott és akkor ismertük meg, nagyon nyitottak és őszinték voltunk vele, és rögtön megszavaztuk, hogy jöjjön még hozzánk. Hogy milyen témával kapcsolatban, az tulajdonképpen nem is annyira érdekelt minket.

Házaskurzus a Paulusnál

Szerda esténként gyertyafény lengi be a Paulus Közösségi Ház egyik földszinti helyiségét. Az asztalokon a gyertya mellett egy szál virág. Házaspárok beszélgetnek egymással, szinte újra ismerkednek.

Változik a világ, változunk mi is, s annyira kevés idő jut a mindennapokban arra, hogy csak egymásra figyeljünk.

A hét alkalomból álló Házaskurzus célja a párok kapcsolatainak megerősítése. Legyenek akár gyermektelenek, akár kisgyerekes szülők, vagy gyermekeik felnevelése után újra kettesben, mindnyájuknak javára válik egy efajta intenzív beszélgetés egymással.

A kurzuson résztvevő párok a témákat egy videófilm és egy könyv feladatai nyomán dolgozzák fel, és mindeközben a Paulus munkatársaitól finom vacsorát is kapnak. Nem ritka az olyan alkalom, mikor az előírt idő letelte után, immár csoportban, tovább beszélgetnek rácsodálkozva a többi pár által megélt tapasztalatokra.

“A második alkalomra elővigyázatosságból mindketten vittünk kulcsot, mert az első alkalommal sikerült jól összevesznünk. Azóta nemcsak kibékültünk, de sokkal jobban megismertük egymást és szorosabbá vált a kapcsolatunk a mindennapokban is.” Meséli nevetve az első kurzus egyik résztvevője.

A házasság nagy érték, óvni kell, tenni érte, erősíteni. Ezt valljuk, s nagyon jó látni, hogy egyre több diósdi pár tenni is kész érte.


Kurzusainkat folyamatosan indítjuk. Érdeklődés, jelentkezés Kissné Osztafin Ildinél, 06303859723

Házicsoport a testnek és léleknek

Kéthetente pénteken este 7-től három diósdi/érdligeti helyszínen is várunk szeretettel egy kis közösségbe ( 8-10 fő), ahol jókat beszélgetünk, Isten igéjét tanulmányozzuk és finomságokat fogyasztunk.

Megkérdeztünk néhány résztvevőt, mit jelent nekik a házicsoport.

"...egy olyan közösséget jelent nekünk, ahol a hitünket erősítjük, a tudásunkat bővítjük, a gondolatainkat megosztjuk és egymás terheit hordozzuk. Őszinte, hiteles emberekhez való csatlakozást jelent számunkra."

"Nekem a házicsoport a kapcsolatokat jelenti. Emberként nem egy sziget akarok lenni ebben a világban, hanem szükségem van más emberek - testvérek társaságára. Örülök, hogy saját kis világomból kitekinthetek, kicsit része lehetek a többiek életének is. Jó érzés, ha valaki imát kér, vagy csak elmeséli, mi történt az elmúlt időszakban, akkor Atyámhoz fordulhatok, és közbenjárhatok érte is. (1. Péter 4:10 "Ki ki amint kegyelmi ajándékot kapott, úgy sáfárkodjatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai") Jó együtt lenni, szeretve élni."

"Közösség. Baráti hangulat. Kávé, tea, sütemény. Őszinte beszélgetések magunkról, Istenről és az Ő üzenetéről. Imádság egymásért, közbenjárás egymás problémáiért."

"Olyan közösséget jelent, ahol a hit adta közös szemléletnek köszönhetően különböző témákról beszélgethetünk. A hittel kapcsolatos élményeinket megoszthatjuk egymással, és erősítjük is egymást."

Szeretettel várunk, ha csatlakozni szeretnél! Jelentkezés emailben!

Mert angolul tudni kell!

Nem könnyű felnőtt fejjel a nyelvtanulás. Sokat segít viszont az oldott hangulat, s a humoros, kedves tanár. A Paulus nyelvtanára, Márton Zoli arról ismert, hogy amellett, hogy komolyan veszi az általa annyira szeretett angol nyelvet, mindkét nyelven képes, megnevettetni tanítványait. Az eredmények így könnyebben jönnek, mindenki fejlődik, halad, mégis jól érzi magát.


A másik lehetőség az angol nyelvtudás fejlesztésére egy anyanyelvi tanár által vezetett csoport látogatása. A csoport tanárai kivétel nélkül angol, pontosabban amerikai anyanyelvűek, vezető tanárunk a nagy tudású, mégis közvetlen, kedves, mosolygós Paul Dickason. Az órákat csütörtökönként 18-19.30-ig az ICSB (amerikai iskola) épületében tartják szeptembertől decemberig, majd januártól júniusig. Érdeklődni lehet Paul-nál, azaz Pálnál, ( aki remekül beszél magyarul is) a 06305326059 telefonszámon.

Korizó ifjak - az Infinity Klub Tatán

Ifiseink az Infinity Klub keretein belül sportos programon vettek részt nemrég a Diósdtól kényelmes távolságban fekvő Tatán.

Jégre szálltak egy tatai és két másik gyülekezet hasonló korú fiaival és lányaival. Némelyek merészen fogócskáztak, mások bizonytalanabbul tolták, olyan is volt, akit ott tanítottak meg korizni.

A kb. 35 fős csapat pihenésképp hot-dogot evett, csocsózott és ping-pongozott, és kimerülten, de mosolyogva tért haza.


Infinity: játék,értékek,közösség

A 2021 augusztus és december között tartott klub foglalkozásainkat 12-18 éves korú diákok számára szerveztük. Célunk az volt, hogy keresztény értékekre épülő, jó közösség alakuljon ki,miközben biztonságos légkörben, játékos módon tanulják meg, hogyan reagáljanak az őket érő kihívásokra.


Szombat délutánonként töltöttünk együtt 3 órát, és általában 50-60 résztvevővel zajlottak ezek a nagyon jó hangulatú közösségi alkalmak. A téma az identitásunk volt. Beszéltünk önismeretről, önértékelésről, felelősségvállalásról, stb. Szoros barátságok, mély beszélgetések alakultak ki.


Célunk, hogy 2022-ben is tovább folytassuk ezeket a klub foglalkozásokat.

Várunk tábor, 2021 nyár

Mindig is kíváncsi voltam, mi zajlik a színfalak mögött, míg idén megadatott a lehetőség, hogy segítőként szolgálhattam a Paulus Diósd nyári gyermektáborában. Soha sem gondoltam volna, hogy egy tábor szervezése olyan bonyolult feladat, mint itt megtapasztaltam. A Paulus szervezői reggeltől estig azon gondolkodtak és dolgoztak, hogy minél élménydúsabb és kellemesebb legyen a tábor a kis résztvevőknek. Feltételeztem, hogy megtanítjuk majd a gyerekeket táncolni, előadásokat tartunk számukra, vagy ügyességi játékokat játszunk, aztán eltelik a hét, de ettől több történt.

Ti, gyerekek tanítottatok meg újra önfeledten kacagni, ugrálni örömömben. Ahogy elnéztem a csöpp kis kezeiteket, mikor felfűztétek a gyöngyöket, vagy amikor izgalommal telve vártátok a színházi előadást, akkor döbbentem rá, hogy mennyi szeretetet kapunk tőletek és milyen jó szeretni.

Sikerült elérni a tábor célját, az Úr szeretetét hirdetni és ezt közösen megtapasztalni. Köszönöm!

Patócs-Fehérvári Petra

Ismét szárnyra keltünk!

Újabb hét hölgyet kísérhettünk 8 héten keresztül a számvetés, önmaguk újra felfedezésének útján.

2. Szárnyalj csoportunk késő ősszel, kora télen járta be közösen az önismeret útját, az amerikai szerző által írt, magyarra fordított, Európában sok éve már használt munkafüzet segítségével.

A jó hangulatú, mégis mély beszélgetések, a munkafüzet tesztjei, elgondolkodtató kérdései sok felismerést hoztak, melyek utat mutatnak, belső békét hoznak.

Ismét csodálatos csapat jött össze, szeretettel gondolunk rájuk és örömmel üdvözöljük egymást, ha ismét összefutunk.

Jövőre bizonyára megint rácsodálkozhatunk, mennyi értékes, mély gondolkodású hölgy él a közelünkben.

Következő csapatunkat még 2022-ben tervezzük elindítani. Ha kedvet kaptál, hívd Balassa Zsuzsát, az egyik csoportvezetőt, ezen a számon: 06306707075

Tini-gondolatok a barátságról

A barátság olyan, mint…. E gondolatébresztő mondat befejezéseként olyan csodálatos ötletek jöttek, mint a következők: végtelen, mint a világűr, biztonságos és meleg, mint egy ölelés, gyönyörű és megnyugtató, mint a naplemente vagy a napfelkelte, olyan, mint egy cérna – ha elszakad, össze lehet kötni, de már nem lesz ugyanolyan.

Istentiszteletünk közben tini alkalmat is tartunk, melyek során fontos, a gyerekeket is mélyen érintő kérdésekről beszélgetünk, és megvizsgáljuk őket a Biblia tükrében is.

Szárnyaltunk!

Hat hölgy részvételével 8 héten keresztül zajlott a Szárnyalj! életvezetési kurzus a Paulus Házban. A záróalkalmon hitetlenkedve néztünk egymásra – már el is repült 8 hét? Felismerések, új ismeretségek, nevetés, ötletek, komoly gondolkodás és lazulás egyaránt jelen volt ezeken az inspiráló, meleg hangulatú estéken. Örömmel tervezzük, hogy találkozunk még ebben a körben!

Tavasszal indítjuk a következő kurzust, szeretettel várunk hat újabb hölgyet, akik kíváncsiak magukra és egymásra.